FHR News Archive

Lezing Prof. Mr. Nico Schrijver

 
Picture of FHR Secretariat
Lezing Prof. Mr. Nico Schrijver
by FHR Secretariat - Thursday, 27 January 2011, 10:13 AM
 

Op zaterdag 22 januari jl verzorgde Prof Mr Nico Schrijver voor FHR en de Surinaamse Juristen Vereniging een lezing getiteld:

“De Verenigde Naties van de Toekomst. De rol van het Internationale recht”


Prof Schrijver memoreerde dat de VN 65 jaar bestaat en dat sinds haar ontstaan in 1945 thans haar oude doelstellingen heeft herijkt van “negatieve” vrede naar “positieve” vrede.

Naast veiligheid van staten zijn nieuwe doelstellingen als dekolonisatie, duurzame ontwikkeling en menselijke veiligheid geformuleerd.

De ontwikkeling van het internationale recht heeft ook haar invloed gehad op de ontwikkeling van de VN en haar een nieuw gezicht gegeven.

Deze verdergaande ontwikkeling zal er volgens Schrijver ook toe leiden dat de Verenigde Naties van de toekomst een Wereldorganisatie zal zijn waar maatschappelijke groeperingen, civil society en het bedrijfsleven gemakkelijker een voet in de deur hebben en burgers zich meer direct vertegenwoordigd voelen.

Met zijn uiteenzetting hoopt Schrijver inspiratie te bieden voor voorstellen tot versterking van de huidige VN en het meer effectief kunnen inzetten van deze organisatie en haar werkarmen voor vrede, ontwikkeling en duurzaamheid.


Prof. mr N.J. (Nico) Schrijver is hoogleraar internationaal publiekrecht en wetenschappelijk directeur van het Grotius Centre for International Legal Studies, Universiteit Leiden. Hij is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Internationaal Recht en president van de wereldwijde International Law Association. Schrijver is lid van het het Permanente Hof van Arbitrage en het VN-comité dat toezicht houdt op de naleving van economische, sociale en culturele mensenrechten. Ook was hij lid van de Commissie Davids, die in Nederland het rapport over de oorlog in Irak uitbracht. Schrijver is de auteur van Sovereignty over Natural Resources: Balancing Rights and Duties (CUP, 1997), The Evolution of Sustainable Development in International Law (Brill, 2008; Chinese editie CASS, 2010), Development Without Destruction. The UN and Global Resource Management (Indiana University Press, 2010) en The Security Council and the Use of Force. Theory and Reality – A need for Change? (samen met Niels Blokker, 2005).


Aangehecht de powerpoint presentatie.